Om hiv
Hiv är ett virus som bryter ner kroppens immunförsvar. Hiv gör det genom att angripa T-hjälparcellen (cd4+) som är en av celltyperna som ingår i immunsystemet och styr och reglerar försvaret mot olika sjukdomar som exempelvis virus, bakterier och svampar. Virus behöver hjälp av levande celler för att föröka sig. Inne i cellen smälter viruset samman med cellens arvsmassa och där kan den ligga inaktiv under lång tid men om cellen aktiveras börjar den producera stora mängder nya virus. När cellen förökar sig genom delning finns hiv även i de nya cellerna och förstör dem på sikt.
Mängden virus i blodet kan variera och brukar mätas regelbundet när man besöker sin läkare. Hos de flesta som får behandling mot hiv sjunker mängden virus i blodet till så låga nivåer att de inte längre går att mäta.

Vad händer i kroppen när man får hiv?
När hiv kommer in i kroppen börjar det föröka sig och mängden virus i kroppen ökar snabbt. Risken att man för vidare hiv till andra är ofta som störst precis i början när man har höga virusnivåer och inte själv vet om att man har hiv.
Ungefär hälften av alla som får hiv får en primärinfektion mellan en och fyra veckor efter att de fått viruset. Primärinfektion innebär att man blir sjuk. Vissa blir inte särskilt sjuka, andra får kraftiga symptom som vid en svår influensa och behöver söka vård. Efter en eller ett par veckor går primärinfektionen över men man brukar fortsätta ha svullna lymfkörtlar efteråt. Oftast kan man redan vid en primärinfektion testa sig med blodprov från armvecket och mäta viruset i blodet.
Efteråt kan det ta många år innan man får besvär av sin hiv igen. Det är dock bra att testa sig och påbörja behandling så snart som möjligt. Då minskar risken att man överför sin hiv till andra och man slipper bli sjuk längre fram.
Behandling
Det finns inget botemedel mot hiv. Däremot finns det mycket effektiv behandling som gör att man inte blir sjuk. De flesta som testar positivt för hiv börjar snabbt med medicinering, ofta redan efter några veckor. Medicinerna har blivit bättre och bättre med åren och mängden biverkningar har minskat dramatiskt. Det är fortfarande vanligt att få biverkningar i början av medicineringen, men de brukar gå över efter ett tag.
Det är viktigt att man är noggrann och tar sina mediciner enligt läkarens anvisningar för att de ska fungera så bra som möjligt och för att undvika negativa effekter. Om man gör uppehåll i sin medicinering eller inte tar sina tabletter enligt läkarens anvisningar kan viruset bli resistent mot läkemedlen vilket gör att det blir svårare och svårare att få mediciner som fungerar.
De flesta som får hiv lever länge och mår bra. Nästan alla som lever med hiv i Sverige idag har också omätbara virusnivåer, vilket innebär att man inte kan överföra sin hiv till någon annan.


Aids
Om man inte får någon behandling mot hiv får man förr eller senare, oftast efter många år, ett väldigt svagt immunförsvar och blir sjuk. När immunförsvaret inte längre kan stå emot vanliga infektioner som till exempel förkylning och influensa kan man bli svårt sjuk av dem. När man blir väldigt sjuk till följd av att immunförsvaret är nerbrutet av hiv kallas det för aids och om man inte får hjälp är det en dödlig sjukdom. Idag är det ytterst få människor i Sverige som blir sjuka i och dör av aids eftersom vi har bra behandlingsformer.