Om SRHR

Sexuell och reproduktiv hälsa är en förutsättning för människors allmänna hälsa. Därför är SRHR också en nödvändig del i folkhälsoarbetet.
Alla har rätt till en god sexuell och reproduktiv hälsa
Sexualiteten och reproduktionen påverkar de allra flesta människor genom hela livet och kan ha en stor betydelse för allmän hälsa, livskvalitet, självkänsla och personliga relationer. I Sverige har befolkningen, utifrån ett internationellt perspektiv, en god sexuell och reproduktiv hälsa. Men det finns systematiska skillnader mellan olika samhällsgrupper, och vissa grupper har en sämre sexuell och reproduktiv hälsa. Dessa skillnader i hälsa uppkommer som en konsekvens av att det finns ojämlikhet i livsvillkor och tillgång till resurser mellan olika grupper. Att förändra de förutsättningar och strukturella faktorer som påverkar hälsan är därför en grundläggande del i folkhälsoarbetet. En central princip i folkhälsoarbetet med SRHR är också att alla människor har rätt till en god sexuell och reproduktiv hälsa. Ett brett hälsofrämjande och förebyggande SRHR-arbete ökar människors möjligheter att tillgodogöra sig sina sexuella och reproduktiva rättigheter.
Syftet med SRHR-arbetet är alltså inte enbart att uppnå en så god sexuell och reproduktiv hälsa som möjligt, utan också att hälsan ska vara jämlik. Särskild vikt behöver läggas vid grupper som har sämre förutsättningar att förverkliga sina rättigheter till hälsa, och de som har eller riskerar att drabbas av ohälsa.
Bred definition av SRHR
”Sexuell och reproduktiv hälsa är ett tillstånd av fysiskt, känslomässigt, psykiskt och socialt välbefinnande i förhållande till alla aspekter av sexualitet och reproduktion, och inte bara avsaknad av sjukdom, dysfunktion eller skada. Därför bör ett positivt förhållningssätt till sexualitet och reproduktion bekräfta den roll som njutbara sexuella relationer, tillit och kommunikation spelar för självkänslan och det allmänna välbefinnandet. Alla människor har rätt att fatta beslut om sina egna kroppar och ha tillgång till hälso- och sjukvård och andra hälsofrämjande insatser som stödjer den rätten.
För att uppnå sexuell och reproduktiv hälsa krävs erkännande av sexuella och reproduktiva rättigheter, som baseras på mänskliga rättigheter för alla att:
- respekteras i sin kroppsliga integritet, sitt privatliv och sitt personliga självbestämmande
- fritt få definiera sin egen sexualitet, inklusive sexuell identitet, könsidentitet och könsuttryck
- avgöra om och när man vill vara sexuellt aktiv
- välja sina sexualpartners
- ha säkra och njutbara sexuella upplevelser
- välja om, när och med vem man ska ingå äktenskap
- avgöra om, när och hur man vill ha barn och hur många barn man vill ha
- ha tillgång till information, resurser, tjänster och det stöd som krävs för att uppnå det ovanstående, genom hela livet, utan risk för diskriminering, tvång, utnyttjade eller våld.”